29 Mayıs 2016 Pazar

Turistik Yerler

 

ALTIN ÜÇGEN

Elbette en klasik rota “Altın Üçgen” ismi verilen, Delhi-Agra-Jaipur hattı Hindistan’da görülecek yerler listelerinin başında.. Altın üçgen, geometride eş kenar iki kenarın üçüncü kenara oranının φ’ye eşit olduğu eşkenar üçgendir. Gerçekten haritaya baktığınızda bu rotadaki ‘kenarların’ yakın bir oranda olduğunu görebiliyoruz. İsim muhtemelen buradan geliyor. Muhteşem ülkenin başkentinden başlayan bu rota Taj Mahal’i geçerek pembe şehir Jaipur’da sonlanıyor. Vakti ve ulaşım imkanı olan gezginler, bonus olarak Fatehpur Sikri’yi de ekliyor.

 

RAJASTAN EYALETİ

Hindistan’ın batısında kalan bölge. Pakistan’ın büyük sınır komşusu olan eyalet özellikle bu ülkeden kara geçişleriyle gezginler tarafından sıklıkla kullanılıyor.  Altın üçgenle kesişen Jaipur en önemli kent. “Rajalar Ülkesi” anlamına gelen isim “Krallar Ülkesi” demek. Rajastan Hindistan geneline göre çok daha sıcak insanları ve çok güzel şehirleriyle öne çıkıyor.  Jaipur’un yanı sıra Udaipur, Ajmer , Pushkar, Jaisalmer ve Jodhpur şehirleri diğer turistik destinasyonlar.



VARANASİ

Uttar Pradesh eyaletinde bulunan şehir, Hindular için en kutsal şehirdir. Hindistan’ın en eski, dünyanın da sayılı eski yerleşimlerinden biridir. Hindu “hacı”lar, tüm Hindistan’dan Varanasi’ye ölülerini yakmak ve kutsal Ganj nehrinde yıkanmak için gelir.Kuzey Hindistan ve altın üçgeni içeren bir tur yapıyorsanız burayı kesinlikle görün. Sabahın ilk ışıklarında Ganj’da yıkanmaya gelen insanlar ve nehir boyu devam eden ölü yakma törenleri dünyada görebileceğiniz en enteresan görüntülerden biri.



MAHARASHTRA EYALETİ

Hindistan’ın en zengin bölgesi olan eyalet aynı zamanda en kalabalık yerleşimlerin de başında geliyor. Bollywood’un ev sahibi Mumbai (Bombay) başlı başına bir çılgınlık. Bu bölgenin de gezginlere göre tek gezilecek yeri.



GOA EYALETİ

Hindistan’ın batı yakasında bulunan, cennet sahilleriyle ünlü en küçük eyaleti, Hindistan’ın genelinden kültürel, tarihi ve yerleşim olarak da oldukça farklı. Hindistan’ın genelinden farklı olarak uzun süre Portekiz sömürgesi altında kalması, katolik ve hindu karışımı bir halk yaratmıştır. Goa’daki katolik kiliseleri Unesco dünya kültür mirasları listesinde yer almaktadır. 60’larda hippilerin ziyareti sonrasında ünlenen, “Goa Trance” adında bir müzik türüne de ilham olan bölge, hayallerimizin ön sıralarında yer alıyor.

KERALA EYALETİ

Hindistan’ın güneyinde yer alan eyalet, geniş kum sahilleri ve palmiye ağaçlarıyla tropik bir cennet. Okuma oranı, kadın-erkek eşitsizliği, gelir dağılımı, din kavgaları, temizlik, güvenlik, turist kazıklama gibi konuların hepsinde Hindistan’ın en gelişmiş eyaletidir. Bunun sebebi Kerala’nın uzun süredir Hindistan Komunist Partisi tarafından yönetiliyor olmasıdır. 1957’de seçilen komunist hükümet, dünya’da demokratik seçimle gelen en eski ikinci komunist rejimdir. (Birincisi 1947’de San Marino’dur.) Ekolojik turizmin Hindistan’daki merkezidir. En ünlü turistik aktivite tüm eyalete yayılmış durgun su birikintilerinde (backwater) ev tipi botlarla yapılan gezintilerdir. En çok ziyaret edilen şehir, eyaletin ekonomik merkezi Kochi‘dir. Alapuzha durgun suların yoğun olduğu şehirdir, ve Asya’nın Venediği olarak anılır. Thiruvananthapuram, eyaletin başkentidir ve Hindistan’ın en eski şehirlerinden biridir.


PENCAP EYALETİ

Hindistan’ın kuzeybatısında yer alan eyalet, sikh dininin doğum yeridir ve halkın çoğunluğu bu dine mensuptur. En önemli noktası Amritsar’dır. Burada bulunan Altın Tapınak (Golden Temple) sikhler için en önemli dini noktadır


BATI BENGAL EYALETİ

Hindistan’ın kuzeydoğusunda bulunan eyaletin başkenti, Hindistan’ın üçüncü en büyük şehri olan Kolkata‘dır. Kolkata birçokları tarafından Hindistan’ın kültür başkenti olarak adlandırılmaktadır. Eyalette 1977’den 2011’e kadar Komünist Parti’nin başı çektiği sol blok yönetimde kalmıştır ve dünyanın seçilmiş en uzun komünist yönetimi olmuştur.

TAMİL NADU EYALETİ

Hindistan’ın güneyinde yer alan eyalette MÖ 1500 yılından beri Tamil halkının yaşamaktadır. Bölgede yaygın dil, tamil dilidir. Başkenti Chennai dünyanın en hızlı büyüyen şehirlerinden biridir. Plajları, hindu tapınakları, kiliseleri ve parklarıyla meşhurdur.

UTTARAKHAND EYALETİ

Hindistan’ın kuzey eyaleti, önemli hindu tapınakları barındırmasıyla “Tanrıların ülkesi” olarak adlandırılmaktadır. Tibet’le sınır komşusudur ve Himalaya dağlarını barındırmasıyla ünlüdür. Haridwar, Ganj nehrinin kenarında hindular için en kutsal şehirlerden biridir, ve insanlığın en büyük festivali burada gerçekleşir. 2013  yılındaki Kumbh Mela festivaline yaklaşık 80 milyon insan katılmıştır. Rishikesh de dünyanın yoga merkezi olarak bilinmektedir, ve Beatles grubunun ziyaretiyle ünlenmiştir.

MADHYA PRADESH EYALETİ

Hindistan’ın tam ortasında yer alan eyaletin en ünlü destinasyonu Khajuraho tapınaklarıdır. Kamasutra işlemeleriyle ünlü tapınaklar, Hindistan’ın en önemli turistik merkezlerinden biridir. Unesco dünya kültür mirasları listesinde de yer almaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder